Bine ați venit pe pagina Registrului Unic al Transparenței Intereselor!

ruti-testimoniale-02

Guvernul, la propunerea MCPDC, face un prim pas, într-un demers mai amplu, în direcția stabilirii unor reguli asumate în interacțiunea dintre decidenții din Guvern și grupurile specializate din societate (din mediul de afaceri și ONG) cu scopul explicit de a crește, de o manieră transparentă și asumată, calitatea politicilor publice inițiate de Guvern sau preluate de mediul guvernamental. Ne aliniem practicilor europene și celor din SUA care și-au dovedit impactul pozitiv asupra calității deciziilor privind politicile publice, restul prevederilor legale prin care cetățenii în sens larg cunosc și comentează proiectele de acte normative (Legea nr. 52/2003) rămânând obligatorii.

Violeta Alexandru, Ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic

 

ruti-testimoniale-03Transparența este ca un medicament prin care putem vindeca corupția. Eforturile în domeniul transparenței întrepinse de echipa Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic trebuie să continue și după alegerile din acest an. Acest Guvern a stabilit un standard al transparenței decizionale demonstrând, prin măsurile întreprinse, faptul că guvernarea trebuie să fie  participativă.

Paraskevi Michou – Secretar General Adjunct al Comisiei Europene

Registrul Unic al Transparenței Intereselor (RUTI) esteruti-testimoniale-04 un pas înainte important, de corelare cu politicile europene care vizează creșterea transparenței cu privire la interacțiunea dintre decidenții din executiv și grupurile specializate din societatea civilă și mediul de afaceri. Scopul este sporirea calității politicilor publice, astfel România contribuind la una dintre prioritățile Comisiei Europene, de consolidare a unei Uniuni a schimbărilor democratice. Sigur că succesul unui astfel de proiect în Romania depinde foarte mult de cooperarea societății civile și a mediului de afaceri, prin înscrierea în  RUTI. Sper ca proiectul să aibă tot atât succes în Romania cât a avut la Bruxelles, daca nu chiar mai mult. De altfel, la nivelul Uniunii Europene încercăm să extindem această abordare și la parlamentari, astfel încat oamenii să aibă încredere că ceea ce decid aleșii lor, este în interesul cetățenilor.

Angela Cristea, Șeful reprezentanței Comisiei Europene în România